Odborná porota


Odborná porota
  • František Štorm, tvůrce písma, typograf a grafik
  • Karel Kerlický, vydavatel uměleckých publikací, nakladatelství KANT
  • Jan Ságl, fotograf, průkopník barevné fotografie v Čechách 
  • Ondřej Kafka, grafický designér, Kafka Design, člen Unie grafických designérů
  • Václav Sochor, konzultant, PR agentura Bison & Rose
  • František Kavecký, Noviny pre grafický priemysel a webový portál Sign Invention
  • Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů

 


Seznamte se s členy odborné poroty

 

František Štorm, typograf, designer a grafik. V roce 1993 založil svou písmolijnu, v níž realizuje vlastní návrhy písem a historické abecedy významných písmařů; dosud vytvořil či produkoval asi 700 řezů. Působil jako pedagog v ateliéru Tvorba písma a typografie na Vysoké škole umělecko-průmyslové, v letech 2003-2008 byl jeho vedoucím. Publikuje a vystavuje v Čechách i v cizině, získal několik zahraničních a domácích ocenění. Je laureátem Ceny Revolver Revue za rok 2005.

 


 

Karel Kerlický, vydavatel uměleckých publikací, nakladatelství KANT. Dlouhodobou záslužnou činnost Karla Kerlického v oblasti knižní produkce zaměřené na fotografii ocenila Asociace profesionálních fotografů České republiky udělením titulu „Osobnost české fotografie 2013 – za dlouhodobý přínos fotografii“.

 


 

Jan Ságl (* 1942 v Humpolci) patří k průkopníkům barevné fotografie v Čechách. Zabývá se jí od roku 1979 a už tehdy prokazoval legitimitu tohoto média navzdory většinovému přesvědčení o jedinečných výtvarných možnostech černobílého snímku. Veřejnost zná nejblíže jeho krajinářskou tvorbu: krajinu s pamětí, zkoušenou a využívanou lidmi, s obdělanými poli i zbytky zaniklých civilizací, kulturními vrstvami i změnami. Vedle krajiny vyhledává Ságl nenápadná zákoutí kulturních metropolí, zejména Paříže. Jako spolupracovník mezinárodních agentur a časopisů (Zeit Magazin, Smithsonian Magazine, Geo, National Geographic) je neustále na cestách. Jeho volná tvorba se vyvíjela v kontaktu s výtvarným děním, kterému byl nablízku jako fotograf ve výtvarných časopisech a později do něj sám přispěl, se svou manželkou výtvarnicí Zorkou Ságlovou, účastí na výtvarné podobě koncertů psychedelických kapel. Po ruské invazi do Československa v roce 1968 se oba ocitli ve společenské izolaci a zvolili si pro sebe únik na venkov, kde se Ságlův smysl pro krajinu rozvinul naplno. Jeho výtvarné snahy byly do značné míry ovlivněny konceptuálními tendencemi, prvořadý pro něj ale byl výraz a kontext snímaného, nejen souhrnná abstrahující forma.

 


 

Ondřej Kafka (narozen 1972 v Praze), ředitel grafického studia Kafka Design, s.r.o., založil studio Kafka Design záhy po absolvování grafické školy v létě 1990. Od roku 1991 také vydává grafický časopis Font (v roce 2015 vyšlo již 144. vydání). Je spoluautorem publikace Logo & Corporate Identity a grafického blogu www.font.cz. Je jedním ze zakládajících členů Unie Grafického Designu, jíž je také tiskovým mluvčím.

 


 

Václav Sochor je konzultantem agentury Bison & Rose a zároveň jejím tiskovým mluvčím a vedoucím lektorem tréninkových programů mediálního vystupování. Je absolventem politologie na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze a certifikovaným marketérem (CIMA). Během své dvacetileté praxe v předních tištěných i audiovizuálních médiích působil jako moderátor a redaktor BBC v Londýně (1996-2000) a pak v Praze (2001-2006), šéfredaktor zpravodajské stanice Českého rozhlasu Rádia Česko, publisher divize odborných titulů vydavatelství Economia, šéfredaktor odborných titulů Marketing & Media a Strategie. Byl prvním vedoucím redakce zahraničního zpravodajství televize Z1, kde později moderoval autorský pořad o marketingové komunikaci. V Českém rozhlase připravil a uváděl několik autorských pořadů o médiích a komerční komunikaci, na Radiožurnálu moderoval diskusní pořad Radiofórum. V České televizi působil jako moderátor pořadu Média a svět. Kariéru začínal v zahraniční redakci TV Nova, mj. jako válečný zpravodaj v Jugoslávii. Byl prvním šéfredaktorem oborového časopisu Barlife, programovým ředitelem mezinárodního reklamního festivalu PIAF. Zastupoval Českou republiku v Evropské vysílací unii (EBU). Je častým řečníkem na odborných konferencích a seminářích, lektorem vzdělávacích programů Aspen Institute Prague či hostujícím pedagogem na vysokých školách se zaměřením na mediální studia. Je autorem školských osnov průřezového předmětu Média a medializace pro MŠMT, kde působil i v projektu KREDO, který se zabývá strategií rozvoje českého vysokého školství. Specializuje se na krizovou komunikaci, media relations a koordinaci mezinárodních projektů v rámci sítě Burson-Marsteller.

 


 

František Kavecký, narozen 26. 4. 1969. Abslovent Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave nastúpil v roku 1996 na pozíciu šéfredaktora časopisu Elektón + Zenit vo vydavateľstve Smena, kde pôsobil do roku 1998.

Od roku 2000 bol redaktorom časopisu Strategie na Slovensku, kde bol zodpovedný za rubriku signmaking. Výroba reklamy a polygrafia ostala jeho pracovnou témou až doteraz. Je redaktorom časopisu HSW info, šéfredaktorom Novín pre grafický priemysel a spolupracuje na projekte elektronického mesačníka Newsletter Sign Invention.

 


 

Zdeněk Sobota, prezident Svazu polygrafických podnikatelů, prezident POPAI CE a výkonný tajemník Sdružení dodavatelů pro signmaking. Zásadním způsobem se podílel na vývoji a formování českého trhu vizuální komunikace. Z odborných ocenění je mj. držitelem ocenění Marketér roku – Zlatý delfín, ceny za dlouhodobou komplexní realizaci projektů podporujících rozvoj výstavnictví.






Více